2022 m. rugsėjo 29 d. Valakampių socialinių paslaugų namų darbuotojos dietistė Dalia Lenkutienė ir virėja Viktorija Tilindienė dalyvavo kasmetinėje VŠĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėjos, sveikatai palankaus maisto technologės, Ramintos Bogušienės, organizuojamoje ,,Kokybiško maisto šventėje 2022“. Jau penkerius metus iš eilės organizuojamos šventės tikslas yra didinti žmonių sąmoningumą, renkantis kokybės ženklu paženklintus maisto produktus, bei populiarinti jų vartojimą Lietuvoje. Tai produktai su ES lygiu saugomomis kilmės vietos (SKVN), geografine (SGN) ir garantuoto tradicinio gaminio (GTG) nuorodomis, ekologiški ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai. Šventės metu darbuotojos dalyvavo ekologiškais kokybės ženklais paženklintais įvairių maisto produktų degustacijose, siekiant išrinkti ir įtraukti naujus sveikatai palankius produktus į mūsų įstaigos gyventojų maitinimosi racioną.
Darbuotojos dalyvavo asmens sveikatos priežiūros specialistams, dietistams, gydytojams, maitinimo sektoriaus atstovams skirtoje konferencijoje. Išklausė kvalifikacijos tobulinimui skirtus pranešimus: LR Žemės ūkio viceministro Pauliaus Astrausko pranešimą apie maisto kokybės aktualijas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. Dr. Rimanto Stuko pranešimą apie sąmoningos mitybos pasirinkimo kryptis ir kitus pranešimus.
Šią savaitę mūsų dietistė Dalia su gyventojais degustavo sveikatai palankų fermentuotą avižų gėrimą. Probiotinis fermentuotas avižų gėrimas – tai naujausiomis technologijomis pagamintas gilios fermentacijos produktas – gerųjų (rūgimo) mikroorganizmų kultūrų bei fermentų koncentratas žarnyno mikrobiomui papildyti. Gerosios bakterijos (probiotikai), gyvendamos žmogaus organizme, daro didelę įtaką imunitetui, dalyvauja labai svarbiose ląstelių formavimosi procesuose, veikia mūsų nuotaiką ir bendrą savijautą. Mikroorganizmai mums gamina gerąsias riebalų rūgštis, B grupės vitaminus, vitaminą K, folio rūgštį, visas nepakeičiamąsias amino rūgštis, 90% seratonino, 50% dopamino, fermentus maistui virškinti, postbiotinius metabolitus (kalcį, magnį, cinką, seleną, chromą ir t.t), ir padeda šias biologiškai aktyvias medžiagas ląstelėms įsisavinti. Taip pat skatina priešuždegiminių baltymų gamybą ir T ląstelių – kraujo ląstelių – veiklą, gali šarminti organizmą, mažinti blogąjį cholesterolį, reguliuoti kraujospūdį. Mūsų įstaigos gyventojams naujo skonio gėrimas labai patiko.
Konferencijos metu mūsų įstaigos darbuotojos turėjo galimybę susipažinti ir įsigyti maisto technologės Ramintos Bogušienės darbo įrankį – knygą „Sveiko maisto gamyba“ su 322 ištobulintomis technologinėmis kortelėmis, valgiaraščiais, bei praktine metodine medžiaga ir patarimais.
Džiaugiamės kartu, jog mūsų įstaiga siekia tobulėjimo ir dar aukštesnių gyventojų maitinimosi kokybės standartų, bei rezultatų.